Agaru modrý

Třída: pták

Vzhled: Agaru je poměrně běžný ietherijský dravec. Je velký přibližně jako jestřáb a podobá se mu i tvarem těla; je to spíš štíhlý než robustní pták, s vyrovnanými proporcemi včetně délky křídel. Jeho tělo pokrývá tmavě šedé peří, na hlavě a krku o něco tmavší; na ocase má pak agaru tmavě modrý proužek. Taktéž dlouhá brka na křídlech dospělých samců bývají modře lemována – odtud druhový název zvířete. Oči má agaru jasně černé.

Potrava: Maso ulovených zvířat; ve své horské domovině si troufne i na větší zvířata, většinou však loví menší savce a ptáky.

Výskyt: Hory především na jihu Ietherie, také horské oblasti v jiných zemích. Nemá rád příliš velkou zimu, a tak se zdržuje spíš v nižších horských oblastech a údolích; na druhou stranu v nížinách se nevyskytuje vůbec.

Chování:  Agaru je relativně společenský dravec; na rozdíl od jiných horských predátorů, kteří loví samostatně, tvoří agaru skupinky o čtyřech až šesti členech, kteří jsou si navzájem příbuzní; většinou jde o rodiče a mláďata z jedné snůšky, ale klidně i o sourozence z několika snůšek. Hejno se dělí o kořist, vzájemně si pomáhá při hlídání vajec i výchově mláďat a snáze ubrání i své teritorium, které bývá poměrně rozlehlé.

Tito ptáci tvoří pevné, do konce života trvající partnerské svazky. Páří se jednou za dva roky, přičemž do vysoko uloženého hnízda z větviček a drobných kamínků snášejí dvě až tři modrošedě mramorovaná vejce. Mláďata se líhnou holá přibližně po měsíci, plně dorůstají během dalších pěti měsíců.

Agaruové se hlasově projevují velmi specifickým zvukem podobným syčení – někdy jsou proto nazýváni „hadími ptáky“.

Využití: Modrošedé peří agaru je oblíbenou ozdobou zejména u elfů.

Comments are closed.